Rektori majú voči novele D.Čaploviča výhrady, rezort ústupky nevylúčil

25.07.2012 Bratislava

Bratislava 24. júla (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) má niekoľko výhrad voči novele zákona o vysokých školách, ktorú pripravuje rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Rektori napríklad namietajú obmedzenie úväzku vyučujúceho na 58 hodín týždenne, ale aj predĺženie externého štúdia. Ministerstvo sa voči ich námietkam neohradilo, všetkými vážnymi pripomienkami sa plánuje zaoberať až po tom, ako materiál prejde medzirezortným pripomienkovým konaním.

Ako dnes pre médiá vysvetlil šéf SRK Libor Vozár, konferencia napríklad podporuje zámer obmedziť plný úväzok učiteľov na jednu vysokú školu. "Zastávame však názor, že nemalo by sa stanovovať celkové obmedzenie počtu hodín, ktoré môžu odpracovať títo tvoriví pracovníci," priblížil.

Vozár tiež pripustil, že rozumie návrhu na predĺženie externého štúdia na vysokej škole a túto zmenu by bolo možné realizovať. Ak by sa však návrh schválil, znevýhodnilo by to podľa neho slovenské vysoké školy. "Pravdepodobne by to spôsobilo, že by na Slovensko prišli poskytovať externé štúdium vysoké školy z Česka, Maďarska, prípadne Poľska. Z tohto dôvodu si myslíme, že nie je možné hneď teraz pristúpiť k predĺženiu externého štúdia," zdôvodnil výhrady SRK.

Rektorská konferencia má výhrady napríklad aj voči zmene, ktorou by sa znížili platby za prijímacie konanie na vysoké školy. "Vzhľadom na infláciu a vzhľadom na problémy vo financovaní je toto znižovanie možných limitov financovania smerom do budúcnosti nie zdôvodnené," podčiarkol Vozár.

Rektori na rokovaní s Čaplovičom tiež predstavili návrh, aby materiály kompletného cyklu akreditácie škôl boli voľne dostupné na webe. Verejnosť by tak mala mať možnosť nahliadnuť do predložených spisov, ich vyhodnotenia aj záverečného stanoviska.

Hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák konštatoval, že pripomienky rektorov ministerstvo nevníma ako kritiku svojho zámeru. Naopak, poukázal na to, že Čaplovič s rektormi dosiahol vo viacerých otázkach aj zhodu. "Našli sme dnes podporu napríklad vo vzťahu k stopercentným úväzkom (vyučujúcich), ale napríklad aj k zverejňovaniu všetkých informácií na webe," poznamenal. Rektori tiež napríklad podporili zámer rezortu stanoviť všeobecne platné minimálne kritériá pre udelenie titulu docent a profesor v jednotlivých odboroch.

Všetky podmienky plánuje ministerstvo vyhodnotiť po pripomienkovom konaní, ktoré sa končí tento mesiac. Predbežne však Kaliňák naznačil napríklad to, že rezort naďalej stojí za návrhom na predĺženie externého štúdia, ktoré by zvýšilo kvalitu poskytnutého vzdelania. "Tam sme sa zatiaľ nedohodli. Ale oficiálne návrhy ešte neboli sformulované, takže my si ešte počkáme," doplnil.
 

Vyberte región